avagy a Trebnitz-i kastélykísértet beszámolója

Berlintől keletre

Önkénteskrízis

Az EVS önkéntesek élete nem csak játék és mese

2016. március 18. - mezzanin

Bármelyik (értsd: bármelyik) EVS-szel kapcsolatos blog, amibe eddig sikerült belekukkantanom, mind csöpög a pozitív hozzáállástól. Hogy "bár ez-és-ez a negatív esemény történt velem, de mennyire csodás, hogy ez így történt, mert mennyit tanultam belőle, kiteljesedett kicsiny lelkem" stb. Valamiért nem polkorrekt dolog beszélni arról, ha szarul vagy. Pedig előfordul, nem egyszer se kétszer, sokszor hetekig, még ha nincs is konkrét esemény, ami elindította. Miközben az EVS-nek valahol az is lényege, hogy kihajítson a komfortzónádból. Nyilván nem fogod csodásan érezni magad tőle. Bármilyen jó is legyen a felkészítésed a küldő szervezetnél, annál jobb tanácsot úgysem tudnak adni, mint hogy beszélj a problémáidról. Lehet néhányat meg tudnak oldani. Lehet hogy nem, de kicsivel kevésbé szar, ha legalább van kinek elmondani. Jó, eleinte az ember azt sem tudja megfogalmazni, mi is a probléma. Még magának sem. Miközben nyilvánvaló, hogy kiszaggattad magad az eddigi életedből valami teljesen másba, ami lehet nem is egészen a tiéd. Vagy még nem az. Vagy nem is lesz, ki tudja. Közben az életed egyik területe rántja magával a másikat, így lassan a mindenújmindenfura-semmisemműködikhez csatlakozik a kialvatlanvagyok-deszarulnézekki,a rondavagyok-nefényképezzle, a milyenjóképűezasrác-denemszólítomlemertmitisértékelhetnerajtam, és így tovább, lefelé, spirálisan. Nem fincsi.
Minden idegesít, és valamiért semmi sem működik.

Teljesen elveszett vagy, még a probléma gyökerét sem találod. 

Szóval csak hajrá a hurráoptimizmussal, de némileg messze van a valóságtól. 

...

Ugyanitt életvezetési- és világmegváltó tanácsokat elfogadok. (Vagy nem)

Kastélyworkout

A legújabb fitness őrület!

Úgy érzi, a mindennapokban túl keveset mozog?

Elégedetlen az alakjával?

Mi tudjuk a megoldást!

Csak szerződjön le egy neobarokk kastélyba önkéntesnek, és máris garantált a fogyás!

A Kastélyworkout® elemei:

 

1. hosszútávfutás gát (kerülgetve a vendégeket) váltóban a földszinti konyha és az emeleti szalonok között 

- középhaladó szint: ugyanez poharakkal

- haladó szint: ugyanez forró ételekkel/italokkal

- mesterszint: ugyanez több rekesz sörrel a padlásig (harmadik emelet)

 

2. rövidtávfutás a főbejáratig és vissza, hogy becsukjuk az ajtót a barlanglakó vendégek után

- középhaladó szint: ugyanez gyorsított pályán, mikor a vendégek ki- és becipelik a cuccaikat

- haladó szint: ugyanez még gyorsabban, mikor odakint szélvihar van, és félő hogy becsapja a 4 méter magas üvegbetétes duplaajtót

- mester szint: az előbbiek Usain Bolt sebességével, mikor odakint fagy, és amúgy 30 másodpercnyi ajtónyitás alatt kihűl a teljes előtér/fogadószoba/folyosó/ebédlő

 

3. tájfutás a kiszolgáló épületekig és vissza

- középhaladó szint: ugyanez idegenvezetéssel

- haladó szint: ugyanez idegenvezetéssel érdektelen kamaszoknak

- mesterszint: ugyanez idegenvezetéssel érdektelen kamaszoknak a 27 hektáros kastélyparkban

 

4. anyagbeszerzés időre

- középhaladó szint: anyagbeszerzés időre olyan tárolókból, amelyek egy emeleten vannak (déli szárny VS. északi szárny)

- haladó szint: ugyanez külön emeleteken található elszórt tárolókból (természetesen mindegyik külön kulccsal nyílik, így kétszeres az út a központi iroda kulcsszekrényétől az adott tárolóig)

- mester szint: ugyanez a pince és a kiszolgálóépületek tárolóinak bevonásával, nehéz és/vagy nehezen fogható tárgyak cipelésével

 

Mint látható, a gyakorlatok egymásra épülnek, bárki elsajátíthatja őket! És ez még csak a téli változat!! Tavasszal garantáljuk a tevékenységek kiterjesztését a kastélyparkra, úgymint: bozótirtás, zöldségeskert felásása, erdészeti alapképzés!

Ön mindenképp nyer!!!

 

 

 

Kálvária

avagy hogyan szerezzünk bérletet Berlinben

Ma kasztot léptem. Végre nem kell csilliárdokért utazva apránként kiadnom csekélyke vagyonomat, hanem megteszi ezt a VBB(Berlin-Brandenburg közlekedési társaság) havonta egy összegben. Már nem kell stresszeljek azon, meddig jó-e még a jegy, vajon elég lett volna-e a Kurzstrecke is, lejárt-e már a két óra szavatossági idő, lesz-e jegykiadó automata azon az eldugott állomáson, ahol épp lejár az a bizonyos 2 óra, vajon érdemesebb lett-e volna napijegyet venni, vagy a barátaim vihetnek-e magukkal, stb. 
Ezt a kérdéskört eddig minden alkalommal megjártam Berlinben.

Átnyálaztam a VBB oldalát, hátha jobban látom a tarifáktól az erdőt. És nem.

Megkérdeztem barátokat, csak még nagyobb lett a káosz.

Végignyálaztam újra a VBB oldalát, hosszas osztás-szorzás után megint más verzió lett a favorit.

Szóval ma, az Úr napján, bősz vallástagadóként becéloztam a VBB Infocentert vasárnapi mise helyett. S lőn a nagy semmi, ugyanis az Infocenterben nem adnak el jegyet (mert miért is kellene), de kaptam egy listát a havibérlet/éves bérlet változatokról, mondván hogy otthon nyugalomban gondoljam át.  Na azt már nem, tovább nem vagyok hajlandó ücsörögni a problémán.

Hosszas tépelődés után, 6 pontenciális jelöltből sikerült kiválasztani a Zeitkarte Monatskarte für Auszubildende Berlin ABC-Landkreis MOL-t. Az utóbbival nem a magyar benzinkutakra nyertem belépést, hanem elméletileg bármivel utazhatok Märkisch-Oderlandban, aminek kereke van, motorja és nincs magántulajdonban. 

Irány a legközelebbi BVG vagy S-Bahn ügyfélszolgálat. Föld fölött S-Bahnnál nincs, oké, irány a föld alá a BVG-hoz. 

A pokol cuki sárgára dísztett kis kapujaként megnyílt alattam a föld, s lőn a BVG-Kundencenter. Gondosan kitöltögetem a megrendelőlapot, amíg várok a sorban. Sorra kerülök, és egy bajor (?!) parasztbácsi próbál nagy nehezen rájönni, mit is akarok tőle. Én elég tűrhető Hochdeutsch-ot beszélek, ő már kevésbé. Háát, ez a hivatalos igénylőlap (amit a koordináló szervezettől kaptam külön erre a célra) nem jó. Nem hivatalos, ilyet bárki kiállíthat. Hozzam be a szerződésem, Mondom az angolul van. Jaaajj, hát az nem jó, azzal nem lehet havi bérletet rendelni, meg különben sem jó az ügyfélkártya, amit az S-Bahn-tól kaptam, és különben is mi ez egyáltalán. Mondom EVS-ben veszek részt, ezzel pont abba a kategóriába esek, mint egy szakmunkás diák. De itt az EVS kártyám, ha nem hiszi el. (Amiről azt kell tudni, hogy én ragasztottam rá a képet, írtam alá és lamináltam le). Na lássam, ez már hivatalos, ilyent nem lehet minden sarkon csinálni. (visszafojtott röhögés részemről). 

Nna, és innentől fogva hirtelen az S-Bahn-os kártyának is lett értelme, az angol szerződésemért sem küldtek haza, de még igazolványképet se kellett adjak az extra ügyfélkártyáért. Kicsengettem 81,90-et á la startkártya az első részletig (mert csak márciustól kezdődhet az, hogy havonta levonják a kártyámról az összeget) és azóta boldog gondtalanságban utazhatok. Kivéve hogy a vonatok ettől még nem indulnak később, és életem gát- és terepfutó sprintjét nyomtam le a lichtenbergi állomáson. A tesitanáraim mind büszkék lennének rám.

Szeret/utál lista Németországról

...illetve a Märkisch-Oderland és Berlin közé eső részről

 

Szeret:

- hihetetlenül kedvesek, rugalmasak és segítőkészek a kalauzok. A minap fontolgattam, hogy viszek nekik virágot, mert hozzájuk foghatóan kedves kallerrel még nem hozott össze a jósorsom magyar nyelvterületen

- lehet precíziós tevékenységeket végezni a vonaton. Lásd: írás, varrás, bombák hatástalanítása, stb.

- létezik olyan, hogy TÚL sok pénzt adnak egy projektre, amit már NEHÉZ elkölteni. Ezt még mindig nem sikerült felfogjam.

- köszönetképpen a lakosság segítségnyújtásáért a menekültügyben ingyen lehet látogatni egy csomó múzeumot, botanikus kertet, stb.

 

Utál:

- rettentő fostalicska az időjárás. El se indulj víz- és szélálló meleg kabát nélkül. Ugyanez érvényes cipőre.

- elfelejtheted a szabad netezést. Youtube-ról rengeteg minden le van tiltva (pl. Akkezdet Phiai, Európa Kiadó - hogy ez hol érinti a német szerzői jogi törvényt, még mindig nem értem), a letöltést meg jobb ha mellőzöd, mert rajtadüt a BND Kommando, és csengetheted a 600 eurókat letöltött tételenként. Jó esetben. A stream még a megtűrt kategóriába esik, de - mivel a hálózatok nem mai csirkék, különösen mifelénk vidéken - rohadtlassú és szaggatott a lejátszás. 

-autó nélkül vidéken cseszheted. Pénteken este a szomszéd faluból bő két és fél óra alatt sikerült hazajutni, 3 átszállással. 8 kilométerről beszélünk. Ha nem lett volna koromsötét és szélvihar, inkább legyaloglom.